Kopaonik Mountain Home
Brus, Serbia

Built on a small plot sandwiched between two other buildings, the Home is oriented toward a large empty space to the west. The intent was to create a house without external walls in reference to the regional traditional mountain-home typology whereby the dominant portion of the building’s envelope belongs to the roof rather than the walls. The envelope consists solely of the roof surface with a glass facade protected with timber louvers. The building is split into two mirrored halves, housing two separate units on three levels. A massive wall positioned centrally in the interior provides for lateral stability. A communal terrace is shared on a wooden front platform, resting on two oversize girders.


Source: Aga Khan Trust for Culture

Location
Brus, Serbia
Associated Names
Events
2013
Dimensions
120 m²
Variant Names
Kopaonik Mountain Home
Building Usages
house
residential
Keywords
Aga Khan Award for Architecture Nominee