Ortaylı, İlber. Osmanlı’nın Üç Başkenti: Bursa – Edirne – İstanbul. Ankara: Turizm Bakanlığı, 2005, 69 s.
ÖZET
Osmanlı’nın Üç Başkenti: Bursa – Edirne – İstanbul
Bursa, Edirne ve İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış üç şehirdir. Çalışmada, bu şehirlerdeki Osmanlı öncesi ve Osmanlı dönemine ait tarihî eserler hakkında bilgi verilmektedir.
Eserde ilk olarak Bursa yer alır. Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olan Bursa, İmparatorluğun zengin bir ticaret kenti olmasına karşın, en eski dönemlerden bu yana kaplıcaları ile tanınır. Eserde, Bursa’nın mistik atmosferi, şehrin önemli özelliklerinden biri olarak dile getirilmiştir. Bursa’daki türbeler, camiler, hanlar ve hamamlar gibi görülmesi gereken tarihî mekânlar tanıtılmış ve bunlar hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Yeşil Cami ve Yeşil Türbe üzerinde özellikle durulmuştur. Hamamların kent insanının yaşamındaki yeri ayrıca ele alınmıştır. Köy yaşantısını tanımak isteyenlere şehrin yakınındaki Cumalıkızık ve Hamamlıkızık köylerini ziyaret etmeleri önerilmektedir.
İkinci olarak Edirne kenti tanıtılmıştır. İmparatorluğun ikinci başkenti Edirne, ticaret ve bilim şehri olmasının yanı sıra stratejik bakımdan da önemlidir. Edirne’nin Osmanlılar tarafından fethinden sonra, kentte mimari hızla gelişmiştir. Çalışmada, Mimar Sinan’ın önemli eseri Selimiye Camii başta olmak üzere diğer camiler hakkında kısaca bilgi verilmiştir.
Çalışmada son olarak İstanbul ele alınmıştır. ‘Dünyanın başlangıç noktası’ olarak nitelenen Sultanahmet Meydanı ve çevresi ile Kapalıçarşı mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler olarak ifade edilmiştir. Yerebatan Sarnıcı, Ayasofya, Topkapı Sarayı ve kentsel dokuyu biçimlendiren camiler hakkında bilgi verilmiştir. Diller ve dinler mozaiği Fener, Balat, Eyüp, Galata, Üsküdar semtleri üzerinde ayrıntılı bir şekilde durulmuştur.
Kültür turizmi kapsamında yapılan bu çalışma, yerli ve yabancı turistler için adı geçen üç kent ile ilgili temel bilgiler içeren bir rehber kitap niteliğindedir.
Başak Acınan