Courtyard House
Shkodër, Albania

This private home and artist’s studio/ exhibition space in the historic center of Scutari is built on an old parcel of land that also contains a 19th century Ottoman house. Mindful of the development pressures that have led to the destruction of the area’s historic fabric, the architect designed the new building to fit in with the old, restricting the height to two storeys and using local materials such as river stone and terracotta tiles in keeping with the surrounding architecture. The horseshoe-shaped building uses wood-framed windows and balconies to create a relationship between exterior and interior space and a courtyard garden affords privacy.


Source: Aga Khan Trust for Culture

Location
1 Rruga At Gjergj Fishta, Shkodër, Albania
Images & Videos
Associated Names
Events
Completed 2014
Dimensions
431 m²
Variant Names
Courtyard House
Original
Building Usages
art gallery
public/cultural
private residence
residential
Keywords
Aga Khan Award for Architecture