Berk, İlhan. Pera. İstanbul: Adam Yayınları, 1990, 194 s.
ÖZET
Pera
Eser, çeşitli şiir kitapları bulunan yazarın Pera (günümüzdeki adıyla Beyoğlu) üzerine şiirsel bir dille çeşitli benzetmelerle ve metaforlar kullanarak yazdığı bir kitaptır. Pera’da yaşamış, çalışmış, gezmiş Müslüman ve Müslüman olmayan kişileri hoş bir yazı üslubuyla tanıtır. Anlatısında, eskinin tanınmış edebiyatçılarının, politikacılarının, devlet adamlarının, sanatçılarının Pera’yla olan ilişkilerine ve gündelik hayatta insanların neler yaptıklarına yer vermektedir. Yazar, Pera’nın belli başlı otelleri, meyhaneleri, caddeleri, pasajları ve sinemaları üzerinden ünlü kişilerin hayatlarından kesitler sunar. Kitapta yazarın semtler hakkında yazdığı bazı şiirlere de yer verilmiştir.
Yazarın samimi üslubu, kitabın Pera sokaklarında gezer gibi okunmasını sağlamaktadır. Yazılarında değişen sokak adlarına ve yok olan eski yapıların yerine nelerin geçtiğine de değinen yazar, semtin eski hâliyle bugünkü hâli arasında karşılaştırmalar yapar, günümüzde çok sık gidilen pasajların, lokantaların yerinde eskiden neler bulunduğuna değinir. Cadde, sokak ve pasaj isimlerinin nereden geldiği hakkında da bilgiler verir. Zaman zaman Pera sokaklarıyla ilgili çeşitli öykülere yer vermesi de kitabın okunmasına ayrı bir tat katmıştır.
Feryal Tansuğ
Tansuğ, Feryal. “Turkish abstract of 'Pera'". Translated by Feryal Tansuğ. In Cities as Built and Lived Environments: Scholarship from Muslim Contexts, 1875 to 2011, by Aptin Khanbaghi, 279. Edinburgh: Edinburgh University Press, 2014.
Muslim Civilisations abstract the Aga Khan University