Community Spaces in Rohingya Refugee Response
Teknaf, Bangladesh

Rather than separate projects, these sustainably built structures in the world’s largest refugee camps, housing Rohingya fleeing Myanmar’s genocidal violence, are a collection of practice exercise: each created scope for the next according to need. Much of the design occurred collaboratively on the field. A women-friendly space, very low to withstand cyclones, features a complex roof truss built by Rohingya bamboo workers without drawings or models. A safe space offering practical support to women and girls employed local materials and an exterior scheme that avoids the disturbance caused to visiting elephants by the blues and pinks of standard camp structures. A facility for women to create and showcase their handmade products is built of bamboo and thatch - common Rohingya materials. One community support centre uses colourful mattresses as roof insulation; another mixes natural materials with industrial ones; another is built around existing betel nut trees, resisting the tendency to deforestation.


Source: Aga Khan Trust for Culture

Location
Teknaf, Bangladesh
Images & Videos
Associated Names
Associated Collections
Events
Completed 2019
Dimensions
675 m²
Variant Names
Community Spaces in Rohingya Refugee Response
Original
Building Usages
community development
urban design and development
Keywords
Aga Khan Award for Architecture Shortlisted Project
participatory design